Op maandagnacht van 14 op 15 april om 00.30 uur zijn we samen met, en in opdracht van Arcadis, en de gemeente Rotterdam de gehele nacht bezig geweest om een grote beeldbepalende plataan te verplanten aan de kruising Spinozaweg – Bierens de Haanweg. Deze boom hebben we op de vrijdag ervoor gekandelaberd om zo het verstoorde evenwicht tussen wortelkluit en boomkroon te compenseren. Gelukkig kunnen platanen uitzonderlijk goed extreme snoei verdragen waardoor de boom verplant kon worden zonder ideale randvoorwaarden.

De rijbaan is ‘s nachts afgesloten om zo minimale overlast te creëren voor omwonenden en weggebruikers. Om 6 uur zou de rijbaan weer vrijgegeven moeten worden wat ook gelukt is. Een extra uitdaging aan deze klus zijn de ondergrondse gevaren bij bomen in stedelijk gebied. In dit geval stond de boom met zijn kluit om een hoge druk gastransportleiding waarvoor uiteraard mensen van Joulz aanwezig waren om dit in goede banen te leiden. De boom is uitgegraven met een mobiele kraan en een minigraver zodat we bij alle wortels konden om deze handmatig te snoeien zodat de wonden klein blijven en de kans op infectie verkleind wordt.

Verder stond er een 160 tonner telekraan paraat om de boom van 80 cm doorsnede en een geschatte hoogte van 15 meter te liften op een dieplader, welke de boom naar de nieuwe standplaats 300 meter verderop kon brengen. De boom kreeg een kluit van 3 bij 3 meter mee met een diepte van 1,6 meter het geheel woog 26.000 kg!

Op de nieuwe standplaats was al een keurig plantgat voorbereid, zodat de boom meteen herplant kon worden. Om de boom ruimte te geven op de nieuwe standplaats hebben we vanuit de kraan de omliggende bomen wat gesnoeid zodat er geen problemen ontstaan. Zodra de boom in het gat werd gezet en de ochtendzon al een nieuwe dag aankondigde zijn we begonnen met de verankering van de boom op de nieuwe plek zodat deze de tijd krijgt om nieuwe wortels te vormen. De telekraan was op tijd weg zodat al het verkeer weer probleemloos op gang kon komen.

Het was een lange vermoeiende nacht maar een geweldig mooie klus om een belangrijke bijdrage aan te kunnen leveren! Al het personeel ter plaatse bedankt voor de professionele, veilige en prettige samenwerking.

P1030615 P1030613

P1030638P1030711P1030728